În ultima vreme, teme precum “naționalismul” și “populismul” au devenit o parte importantă a discuțiilor despre relația Eurobalkan vs. Uniunea Europeană. În acest context, a avut loc o conferință la Poznan intitulată: “Naționalism și populism în semi-periferie: răspunsurile Europei Centrale și de Est la provocările globale”. Acest eveniment în cadrul căruia au participat specialiști din mai multe țări a adus mai multe declarații interesante. În primul rând, ei au subliniat faptul că această regiune este vulnerabilă la infecții politice virale transmise de principalele tendințe de stânga sau de dreapta. De asemenea, ei au subliniat rolul polonezilor în abordarea acestor teme, potrivit cărora naționalismul și populismul ar trebui să fie împiedicate prin promovarea democrației si a statului de drept.
Mai mult decât atât, s-a subliniat importanţa consolidării culturii politice şi a standardelor democratice din această regiune, precum și necesitatea unei educaţii active privind democraţia. S-a menţionat necesitatea unei colaborari stranse intre statele europene pentru a se asigura un nivel ridicat de libertate si cetatenie responsabila.
De asemenea, conferinţa s-a concentrat pe temele „preventie,” potrivit căroria orice programe sau politici trebuie să fie bazate pe soliditate emoţională si convingerile morale şi culturale ale populaţiei respective. În cele din urma, s-a concluzionat cum poziţia proeminentă ocupată de „protecţia” aduse celor vulnerabili ar trebui utilizat pentru a spori valorile liberale.
Conferinţa “Naționalism și populism în semi-periferie: răspunsurile Europei Centrale și de Est la provocările globale” poate fi considerat un eveniment important pentru debatele moderne despre socialism şi liberalism. Mai mult decât atât, aceasta demonstrează rolul esenţial pe care statele europene le joacă vorbind despre crearea unui mediu european optim pentru realizarea obiectivului global al Uniunii Europene – anume construirea unităţii continentale prin intermediul coeziunii reciproce.
În zilele de 28 și 29 noiembrie 2018 a avut loc la București o conferință intitulată „Naționalism și populism în așa-numita semiperiferie: răspunsurile Europei Centrale și de Est la provocări globale”. Conferința se afla sub îndrumarea Institutului Român pentru Studii Avansate din București (IRSA).
Conferința a avut ca obiectiv major abordarea modului în care naționalismul și populismul au luat amploare în zonele semi-periferice ale Europei Centrale și de Est, reflectând provocările care vin odată cu globalizarea și transformarea rapidă a regiunii. Organizatorii acestei conferințe s-au concentrat pe modele specifice folosite de statele europene pentru a gestiona relația dintre voințele populare exprimate prin vot și globalizare.
Printre speakerii involvaţi s-au regăsit nume marcante cum ar fi Profesor William Graham, President of the European Association for Public Administration and president al International Institute of Administrative Sciences (IIAS), Profesor Jacques Lévy, director academic al University College London, Profesoara Costanza Curro, director academic al IRSA sau Lucie Iancova reprezentanta UNDP. Au fost prezentate teme variate, inclusiv mai multe sesiuni despre politica externă și politicile sociale asociate naționalismului și populismului în Europa Centrala și de Est.
La nivel local au fost identificate soluţii inovatoare realizate de mişcări civice cu scopul de a gestiona criza democratică provocată de naţionalism şi populism. Participanţilor li s-a solicitat să explice ce anume cred ei că se poate face pentru ca naţionalismul să fie mai rezonabil şi populisms-ul să fie proactiv, făcând un elogiu democraţiei.
Conferinţa din Bucureşti este cauza majoră a schimbari pozitive prin revenirea la politicile echilibrate si respectarea cadrului legal international care sa asigure instituirea une împuternicire durabila in componentele sale sociale.